CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Moja botwinkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lepszej nie znajdziecie :) Botwinka na delikatnym mleku kokosowym własnej roboty z batatem i marchewką. Zupa jest bardzo lekka, choć gęsta od włożonych produktów.

Moja botwinkowa

Składniki:

Moja botwinkowa

Zupa

  • 2 buraki ćwikłowe ( 200 g )
  • 1 batat ( 346 g )
  • 1 średnia czerwona cebula
  • cała młoda botwinka ( 156 g , po przebraniu )
  • 1 marchewka ( 60 g )
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 litr bulionu ( warzywny, drobiowy )
  • sok z cytryny do smaku

mleko kokosowe 150 ml

  • 45 g wiórków kokosowych
  • 200 ml gorącej wody
  • gaza

Sposób przygotowania:

Moja botwinkowa
Zaczynamy od błyskawicznego mleczka kokosowego.

Wiórki kokosowe mielimy z młynku do kawy, przekładamy na potrójnie zwiniętą gazę.

Bierzemy kubek z zaparzaczem. Gazę z workami wkładamy do sitka i powoli zalewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką. Po godzinie odciskamy mleczko, mnie wyszło 150 ml.

W czasie oczekiwania na mleczko, robimy zupę. Batata, marchewkę i buraki kroimy w kosteczkę, cebulę grubo siekamy.

Botwinę dokładnie płuczemy, wybieramy młodsze okazy i lekko siekamy.

W saganku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy bataty, buraki, marchewkę i cebulę, chwilę podsmażamy, porem przykrywamy garnek i dusimy ok. 5 minut, często mieszając.

Gdy cebulka zeszkli się dolewamy ciepły bulion i dodajemy botwinkę.

Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Nasze mleko mieszamy z mąką, hartujemy gorącą zupą i przelewamy do saganka. Gotujemy jeszcze około 3-5 minut.

Pod koniec doprawiamy sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem.

Dla uzyskania lepszego aromatu kokosu, do zupy można dosypać suche wiórki z mleczka, BAJKA.

Tagi:

zupa botwinka