iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Biały barszcz na kwasie z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki barszczyk o kwaśnym posmaku robiła moja babcia, bardzo smakuje mojej rodzinie, często robię go na niedzielny obiad.

Biały barszcz na kwasie z kapusty

Składniki:

Biały barszcz na kwasie z kapusty

 

  • 6 lasek białej kiełbasy,
  • 2 żeberka wieprzowe najlepiej wędzone,
  • 1/2 litra kwasu z kapusty,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 szklanka śmietany 12%,
  • łyżka majeranku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Biały barszcz na kwasie z kapusty

ETAP 1:

Do gotujących się 2 litrów wody wrzucamy żeberka, ziele angielskie, listki laurowe, czosnek oraz cebulę podpieczoną na palniku lub patelni. Solimy do smaku, gotujemy 30 minut. Następnie kroimy w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Wlewamy zakwas kapuściany, gotujemy 40 minut. Zaprawiamy zupę śmietaną, dodajemy pieprz oraz majeranek. Kiełbasę podsmażamy, podajemy z zupą.