Sposób przygotowania:
Zupa ze szpinakiem i groszkiem
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry lub kostkę. Dokładnie obtaczamy w przyprawie z kurczaka i oleju. Odstawiamy na godzinę. Liście szpinaku myjemy, drobno szatkujemy nożem lub za pomocą malaksera.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Zamarynowane mięso lekko podsmażamy w garnku. Zalewamy wodą. Dodajemy ziela i liść laurowy oraz odrobinę soli.
Po kilku minutach od zagotowania dokładamy szpinak i ziemniaki. Gotujemy do miękkości na małym ogniu. Pod koniec dodajemy opłukany zielony groszek.
Jeśli zupa jest za rzadka zagęszczamy ją mąką. Dodajemy serek topiony, doprawiamy do smaku.
Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Zamarynowane mięso lekko podsmażamy w garnku. Zalewamy wodą. Dodajemy ziela i liść laurowy oraz odrobinę soli.
Po kilku minutach od zagotowania dokładamy szpinak i ziemniaki. Gotujemy do miękkości na małym ogniu. Pod koniec dodajemy opłukany zielony groszek.
Jeśli zupa jest za rzadka zagęszczamy ją mąką. Dodajemy serek topiony, doprawiamy do smaku.
Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki.