p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Moja karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna i słodka karpatka z kremem budyniowym

Moja karpatka

Składniki:

Moja karpatka

 

  • 1 szklanka wody,
  • 1,5 kostki margaryny,
  • 1 szkl. mąki,
  • 6 jajek,
  • 1 szt. budyniu śmietankowego,
  • 1/2 litra mleka,
  • 1,5 szkl. cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Moja karpatka
Wodę gotujemy z 1/2 kostki margaryny, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy około 5 minut.
Ściągamy z ognia i studzimy. Do ciasta dodajemy 4 jajka i 2 białka i ucieramy mikserem. Rozsmarowujemy cienko na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Po upieczeniu przecinamy ciasto na 2 części.
Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Margarynę ucieramy, dodajemy 2 żółtka i 1 szkl. cukru pudru. Cały czas ucieramy i dodajemy ostudzony budyń. Oba placki ciasta przekładamy kremem. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.

Tagi:

jajko jajka