suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Moja pierwsza zupka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupka dla niemowląt po 4 m-cu, którą poleciła mi położna.Z przepisu wyszła mi jedna porcja, plus 3 słoiczki pasteryzowane po 100gr.

Moja pierwsza zupka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moja pierwsza zupka

 

  • 3 niewielkie ziemniaki;
  • kilka młodych marchewek ok 15 dag,
  • kawałek dyni ok 10 dag;
  • 1 listek natki pietruszki;
  • łyżeczka oleju rzepakowego;
  • najlepiej aby warzywa były "swojskie", bez nawozów.

Sposób przygotowania:

Moja pierwsza zupka
Warzywa dokładanie obieramy, usuwamy wszelkie przerosty, kropki itp (najlepiej jak najzdrowsze okazy), dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, kroimy na mniejsze części. W garnku gotujemy taką ilość wody, aby przykryła warzywa, gdy, zacznie wrzeć dodajemy najpierw marchewkę i łyżeczkę oleju (gotujemy samą przez ok 10-12min), następnie dodajemy pozostałe warzywa(0prócz natki pietruszki) i gotujemy do miękkości. Następnie łyżką wyjmujemy ugotowane warzywa, dodajemy ok 2-3 łyżki wywaru, na którym gotowały się warzywa, natkę pietruszki i miksujemy całość blenderem, Dzielimy na porcje, jedną dajemy dziecku bezpośrednio do spożycia, pozostałe przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Moja pierwsza zupka
przygotowujemy warzywa na zupę(obieramy i kroimy).
Moja pierwsza zupka
Gotujemy warzywa na małym ogniu do miękkości.
Moja pierwsza zupka
Pozostałą zupkę przekładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy.

Tagi:

dynia beza bezy