Sposób przygotowania:
Moja zupa fasolowa z kiełbasą
Fasole jaś najlepiej namoczyć dnia poprzedzającego gotowanie. Dobrze wypłukaną i przebraną fasole zalać zimną wodą trzy razy tyle co fasoli. Na następny dzień wstawić ją do gotowania w tej samej wodzie co się moczyła. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Na patelnie z małą ilością tłuszczu dodajemy pokrojoną kiełbasę śląską. Gdy zacznie lekko się smażyć dodać paprykę mieloną i przemieszać wszystko razem i zdjąć z ognia. Gdy fasola jest już miękka dodajemy podsmażoną kiełbasę i wybieramy z zupy liść i ziele angielskie. Dolewamy wody tak aby wszystko razem było dobrze zakryte( około 3 litrów ). Gdy sie zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem. Zrobić zawiesine z mąki i wody i lekko zupkę zagęścić. Zdjąć z ognia i posypać pokrojonym zielonym koperkiem.