oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moja zupa grzybowa na śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon grzybowy ku końcowi a dobra zupa z grzybów leśnych przypomni nam chwile spędzone w lesie.

Moja zupa grzybowa na śmietanie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moja zupa grzybowa na śmietanie

 

  • 2 szt udka drobiowe
  • 1 szt marchew
  • 1 szt pietruszka korzeń
  • 1 szt cebula
  • 3 szt ziemniaki
  • 100 g makaron świderki
  • 700 g grzyby leśne (opieńka,kozak,borowik)
  • 50 g masło
  • 100 g śmietana 18%
  • 1 pęczek natka pietruszki
  • sól,pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Moja zupa grzybowa na śmietanie
Do około 3 litrów zimnej wody dodać udka drobiowe,oraz liść laurowy i ziele angielskie.Zagotować i na wolnym ogniu gotujemy około 45 minut.W tym czasie przebrać grzyby leśne pokroić duże okazy w małe kaweałki a małe zostawić w całości.Opłukać w zimnej wodzie i gotować z dodatkiem soli około 20 minut.Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebule,jak się zeszkli dodać odsączone grzyby i smażymy około 10 minut.Do wywaru z udek drobiowych dodać pokrojone drobno warzywa oraz ziemniaki i makaron świderki gotujemy około 10 minut.Po tym czasie dodajemy podsmażone grzyby.Wszystko razem gotujemy jeszcze z 10 minut aż zupa sama lekko zgęstnieje.Na końcu dodajemy śmietanę i pokrojoną natke pietruszki.Smacznego
Moja zupa grzybowa na śmietanie
Podsmażone grzyby leśne z cebulką gotowe do dodania do wywaru.