Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Moja zupa grzybowa z zacierkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Żeby sezon grzybowy trwał cały rok!

Moja zupa grzybowa z zacierkami

Składniki:

Moja zupa grzybowa z zacierkami

 

  • kawałek kości schabowej
  • ok.30 dag grzybów leśnych I( najlepiej mieszanych)
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałeczek selera
  • biała część pora
  • 1/2 cebuli
  • śmietana 18%
  • 2-3 łyżki masła
  • przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele ang. liść laurowy, maggi
  • 1 duży ząbek czosnku

 

  • zacierka:

 

  • 2 żółtka
  • ok. 1 szkl. mąki
  • woda
  • woda

Sposób przygotowania:

Moja zupa grzybowa z zacierkami
Grzyby, przebrać, oczyścić, bardzo dokładnie umyć. Pokroić na niezbyt drobne kawałki i podsmażyć na maśle. Kość umyć i zagotować, dodać warzywa i grzyby.Wrzucić przyprawy. Gotować ok. 45 min. Zrobić zacierki. Ugotować oddzielnie. Włożyć do zupy. Zabielić. SMACZNEGO!