gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Moja zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 59

Ten przepis jest mojego autorstwa i znajduje się też na innych stronach www., tj.: www.mojegotowanie.pl, www.apette.pl, www.urodaizdrowie.pl

Moja zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

Składniki:

Moja zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

 

Sposób przygotowania:

Moja zupa kalafiorowa z lanymi kluskami
Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, cebulę, lub por obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, lub potrzeć na tarce o grubych oczkach, a kalafior oczyścić z twardych liści i podzielić na małe różyczki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut. Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi. W czasie gotowania wywaru zrobić kluski lane, tzn. dokładnie rozmieszać widelcem w garnuszku 2 jajka z 2 łyżkami mąki pszennej, by miało to konsystencję gęstej śmietany i nie miało to grudek. Gdy zupa będzie już przy końcu gotowania, to wlewamy to na wrzątek cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Gotować, aż zakipi. Posypać natką pietruszki lub koprem.