Sposób przygotowania:
Moja zupa kalafiorowa z lanymi kluskami
Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, cebulę, lub por obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, lub potrzeć na tarce o grubych oczkach, a kalafior oczyścić z twardych liści i podzielić na małe różyczki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut. Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi. W czasie gotowania wywaru zrobić kluski lane, tzn. dokładnie rozmieszać widelcem w garnuszku 2 jajka z 2 łyżkami mąki pszennej, by miało to konsystencję gęstej śmietany i nie miało to grudek. Gdy zupa będzie już przy końcu gotowania, to wlewamy to na wrzątek cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Gotować, aż zakipi. Posypać natką pietruszki lub koprem.
elzbieta8960
gusia1000
Ja też te kluski daję do mleka, ale do zupy też można.
kinga
Sarenka
msewka
gusia1000
Dziękuję za akceptacje.
eli_555
gusia1000
Henia
gusia1000
gosia56
gusia1000
migotka28
gusia1000
BozenaMatuszczyk
gusia1000