Sposób przygotowania:
Moje chrusty na czwartek tłusty
Sparzyć jajka, mąkę przesiać na sicie. Przygotować pozostałe składniki. Następnie żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać kwaśną śmietanę, masło, wódkę lub spirytus oraz przesianą wcześniej mąkę ze szczyptą soli. Połączyć składniki ciasta i dokładnie je wyrobić do momentu aż powstanie gładkie, delikatne i jednolite ciasto. Przygotować stolnicę, oprószyć ją mąką i podzielić ciasto na kilka części, każdą część rozwałkowywać i wycinać paski, o długości 10-15 cm i szerokości około 3-5 cm. Na środku każdego paska wykonać nacięcie i przez powstałą szparkę przewiń jeden koniec paska. Rozgrzać tłuszcz w dużym rondlu i smażyć do uzyskania złotego koloru faworki partiami, smażyć z obu stron. Nadmiar tłuszczu można zniwelować układając faworki na ręcznikach papierowych. Na koniec ostudzić i posypać cukrem pudrem.
kasiunia.1981