agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Moje chrusty na czwartek tłusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moje chrusty na czwartek tłusty

Moje chrusty na czwartek tłusty

Składniki:

Moje chrusty na czwartek tłusty

 

  • mąka 30 dkg
  • masło 5 g
  • żółtka 5 szt
  • śmietana kwaśna - 2 łyżki
  • wódka 1 kieliszek
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • cukier puder 3 łyżki
  • olej 1 litr

Sposób przygotowania:

Moje chrusty na czwartek tłusty
Sparzyć jajka, mąkę przesiać na sicie. Przygotować pozostałe składniki. Następnie żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać kwaśną śmietanę, masło, wódkę lub spirytus oraz przesianą wcześniej mąkę ze szczyptą soli. Połączyć składniki ciasta i dokładnie je wyrobić do momentu aż powstanie gładkie, delikatne i jednolite ciasto. Przygotować stolnicę, oprószyć ją mąką i podzielić ciasto na kilka części, każdą część rozwałkowywać i wycinać paski, o długości 10-15 cm i szerokości około 3-5 cm. Na środku każdego paska wykonać nacięcie i przez powstałą szparkę przewiń jeden koniec paska. Rozgrzać tłuszcz w dużym rondlu i smażyć do uzyskania złotego koloru faworki partiami, smażyć z obu stron. Nadmiar tłuszczu można zniwelować układając faworki na ręcznikach papierowych. Na koniec ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust