Sposób przygotowania:
Moje kluski śląskie z mięsem
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać i dobrze utłuc żeby nie było grudek, dać do wystudzenia. Mięso z rosołu obrać aby nie było kości i przemielić przez maszynkę razem z cebulą podsmazoną na małej ilości tłuszczu. Doprawić solą pieprzem i majerankiem i dobrze wyrobić. Z gotowego farszu uformować małe kulki i ułozyć je na deseczce. Gdy ziemniaki będą juz tylko ciepłe przełozyć do miski i uklepać je równo. Podzielić na cztery i wyciągnąć jedną część ziemniaków na bok. W to miejsce wsypać mąke ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zarobić wszystko na gładką mase. Formować wałek i pokroić go na małe kawałki. Każdy kawałek brać w dłonie i formować krążki , w każdy krążek wkładać kulke z mięsa i zlepiać je. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Od wypłynięcia gotujemy około 3-4 minuty. Podawać z okrasą lub sosem pieczeniowym.
![Moje kluski śląskie z mięsem Moje kluski śląskie z mięsem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/moje-kluski-slaskie-z-miesem-192113.jpg)