Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z mięsem
Mięso zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i zmielić. Masę mięsną dokładnie wymieszać. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę ziemniaczaną( tyle, ile ziemniaki przyjmą). Wyrobić jednolitą masę.
Odrywać po troszku ziemniaków, do środka włożyć troszkę farszu, zlepić kulkę. Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju.
Odcedzić, przelać zimną wodą. Można podawać np. ze skwarkami i zieloną cebulką.
Odrywać po troszku ziemniaków, do środka włożyć troszkę farszu, zlepić kulkę. Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju.
Odcedzić, przelać zimną wodą. Można podawać np. ze skwarkami i zieloną cebulką.
Magdalena88
Marika-