Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulkąWykonanie nadzienia:
Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy zmielone mięso, cebulę i czosnek, smażymy do miękkości i zrumienienia, często mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mięsa mielonego. Studzimy.
Przygotowanie ciasta:
Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy,przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.
Formowanie klusek:
Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując kuleczkę.
Gotowanie i podanie:
Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy do zrumienienia. Kluski polewamy cebulką z masełkiem i podajemy.