Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1090]

Kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moja rodzina przepada za takimi obiadami. Tradycyjne kluski śląskie nadziałam mielonym mięsem, do tego pysznie pachnąca i zrumieniona cebulka....coś pysznego. Polecam na niedzielny obiad i nie tylko.

Kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulką

Składniki:

Kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulką

Ciasto:

Nadzienie:

  • 30 dag szynki wieprzowej ( surowej )
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • sól do gotowania
  • 1 duża cebula
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulką

Wykonanie nadzienia:

Kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulką
Z podanych składników przygotowujemy nadzienie.

Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy zmielone mięso, cebulę i czosnek, smażymy do miękkości i zrumienienia, często mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mięsa mielonego. Studzimy.

Przygotowanie ciasta:

Kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulką
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy,przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.

Formowanie klusek:

Kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulką
Następnie z ciasta i nadzienia formujemy kluski.

Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując kuleczkę.

Gotowanie i podanie:

Kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulką
Przygotowane kluski gotujemy i podajemy z cebulą.

Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy do zrumienienia. Kluski polewamy cebulką z masełkiem i podajemy.