Sposób przygotowania:
Moje kopytka
1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie studzimy. 2. Przeciskamy je przez praskę (do miski). Wyrównujemy, by powierzchnia była równa (sprawdzamy,czy nie są za mało słone), dzielimy na 4 częsci. Jedną wyciągamy i w to miejsce wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko i wyrabiamy masę. 3. W zależności od rodzaju ziemniaków, gdy uznamy, że masa jest zbyt rzadka i kleista dodajemy jeszcze odrobinę mąki. 4. W większym garnku zagotowujemy osoloną wodę i z dodatkiej oleju. Na większej desce do krojenia podsypujemy mąkę. Z ciasta kolejno formujemy wałeczki, które spłaszczamy i kroimy w paseczki. 5. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i wyciągamy chwilę po tym, jak wypłyną. Podajemy z podsmażoną cebulką, sosem lub bigosem.