zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Morele w sosie z wina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry deser z odrobiną wina.

Morele w sosie z wina

Składniki:

Morele w sosie z wina

 

  • moreli, 1 szklanka wody, 5 dag cukry, 2 żółtka, 1/3 szklanki wina białego, 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Morele w sosie z wina
Morele pokrojone na połówki obgotować w 1 szklance wody z dodatkiem cukru. Trzeba to zrobić w małym rondelku i nie wszystkie owoce na jeden raz, bo łatwo się rozgotują. Owoce ułożyć w kompotierkach. Żółtka jajek utrzeć z cukrem,. odlać pół szklanki wywaru po obgotowaniu moreli dodać wino i razem zagotować. Płynem zaparzyć utarte żółtka, wstawić z naczyniem do wrzącej wody i ubijać trzepaczką aż masa zgęstnieje. Wtedy oblać sosem owoce i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego

Tagi:

morele owoce