Sposób przygotowania:
Morelowe ciasteczka z waniliową polewąPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać,dodać posiekane masło,cukier puder,szczyptę soli i zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą i odstawić na 15 min. w temperaturze pokojowej aby ciasto odpoczęło.
Morele obrać ze skórki. Przekroić na pół, usunąć pestkę.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy ,rozwałkować cienko na grubość ok. 2 mm. powycinać szklanką kółka i wyłożyć nimi dołeczki w wysmarowanych tłuszczem 2 metalowych blaszkach do pieczenia ciasteczek.
Dno z ciasteczkami posypać odrobiną zmielonych orzechów włoskich. Do każdego dołeczka z ciastem powkładać po 3 połówki moreli. Blaszki z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i podpiec ciasteczka przez ok. 12 min.
Przygotowanie polewy waniliowej :
Utrzeć na gładką masę mleko,jajko,cukier i proszek budyniowy.
Etap końcowy :
Podpieczone ciasteczka delikatnie wyjąć z piekarnika i do każdego dołeczka z morelami i ciastem wlać po odrobinie polewy waniliowej.
Następnie włożyć blaszki z ciasteczkami z powrotem do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec przez ok. 15 min.
Jeszcze gorące ciasteczka delikatnie wyciągnąć z blaszki. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.