Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Morelowe ciasteczka z waniliową polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasteczka z dodatkiem orzechów mielonych. Pełne aromatycznych moreli polane waniliową pianką. Smakują wyśmienicie.

Morelowe ciasteczka z waniliową polewą

Składniki:

Morelowe ciasteczka z waniliową polewą

na ciasto :

  • 12 dag mąki pszennej + odrobinę mąki do rozwałkowania ciasta
  • 4 dag masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody

na polewę waniliową i nadzienie :

  • 1 jajko
  • 1/8 l mleka
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 dag cukru
  • dodatkowo :
  • ok. 50 dag moreli
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Morelowe ciasteczka z waniliową polewą

Przygotowanie ciasta:

Morelowe ciasteczka z waniliową polewą

Mąkę przesiać,dodać posiekane masło,cukier puder,szczyptę soli i zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą i odstawić na 15 min. w temperaturze pokojowej aby ciasto odpoczęło.

Morele obrać ze skórki. Przekroić na pół, usunąć pestkę.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy ,rozwałkować cienko na grubość ok. 2 mm. powycinać szklanką kółka i wyłożyć nimi dołeczki w wysmarowanych tłuszczem 2 metalowych blaszkach do pieczenia ciasteczek.

Dno z ciasteczkami posypać odrobiną zmielonych orzechów włoskich. Do każdego dołeczka z ciastem powkładać po 3 połówki moreli. Blaszki z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i podpiec ciasteczka przez ok. 12 min.

Przygotowanie polewy waniliowej :

Utrzeć na gładką masę mleko,jajko,cukier i proszek budyniowy.

Etap końcowy :

Podpieczone ciasteczka delikatnie wyjąć z piekarnika i do każdego dołeczka z morelami i ciastem wlać po odrobinie polewy waniliowej.

Następnie włożyć blaszki z ciasteczkami z powrotem do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec przez ok. 15 min.

Jeszcze gorące ciasteczka delikatnie wyciągnąć z blaszki. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciastka