SUPERPRZEPIS

Puszyste ciasto z morelami

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Puszyste ciasto z morelami

Pyszne i puszyste ciasto.Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto to pyszne połączenie.Uwielbiam takie sezonowe ciasta.

Składniki:

Puszyste ciasto z morelami

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • około 10 sztuk moreli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Puszyste ciasto z morelami

Przygotowanie ciasta:

Puszyste ciasto z morelami
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Jajka wbijamy do miski. Następnie ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do puszystej masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i olej. Dokładnie mieszamy.

Przygotowanie do pieczenia:

Puszyste ciasto z morelami
Przygotowane ciasto przekładamy do foremki.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Morele płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy pestki, a owoce kroimy na 4 części. Przygotowane owoce układamy na cieście.

Pieczenie:

Puszyste ciasto z morelami
Przgotowane ciasto z owocami i pieczemy.

Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie ciasto studzimy, wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego.


Tagi:

jajko jajka