Sposób przygotowania:
Morelowe muffinki z migdalowa kruszonka.
Zaczynam od zrobienia kruszonki. Make , cukier , platki migdalkow i miekkie maslo zagniatam az porobia sie grudki. Przykrywam i wstawiam do lodowki. Morele przecedzam przez sitko i odstawiam zeby pozbyly sie resztek soku.Nagrzewam piekarnik do 180°.Mieszam w jednej miseczce make na ciasto , cukier , cukier waniliowy i proszek do pieczenia a w drugiej maslanke z olejem i jajkiem. Lacze zawartosci obu miseczek szybko mieszajac. Ciasto nie powinno byc zbyt geste. Drobno kroje morele i po wmieszaniu ich w ciasto - napelniam nim wylozona papierowymi foremkami blaszke - pozostawiajac ok 1cm miejsca na kruszonke.Kazda napelniona foremke posypuje kruszonka - lekko wciskajac ja w ciasto. Pieke na srodkowej szynie ok. 25 min.
luna
iwi69
msewka
Sarenka
Jojo
Sarenko mialam na mysli puszke moreli w sosie wlasnym .W puszce jest jak dobrze pamietam ok.470g/ po odcedzeniu zalewy / polowek moreli bez skorki.Pewnie z suszonymi tez by smakowalo ale jeszcze nie wyprobowalam :)
góralka
eli_555