Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Morelowe muffinki z migdalowa kruszonka.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Moje pierwsze muffinki zostaly przyjete z wielkim entuzjazmem przez rodzinke.

Morelowe muffinki z migdalowa kruszonka.

Składniki:

Morelowe muffinki z migdalowa kruszonka.

 

  • Na kruszonke:
  • pol szkl. maki
  • 50g cukru / ok 1/4 szkl /
  • 100g migdalkow /startych na platki /
  • 50g masla
  • Na ciasto:
  • 60 ml oleju / u mnie slonecznikowy/
  • szklanka maslanki
  • 1 jajko
  • 1, 5 szkl. maki pszennej
  • pol szkl. cukru
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 duza puszka moreli
  • 12 papierowych foremek do blaszki muffinkowej

Sposób przygotowania:

Morelowe muffinki z migdalowa kruszonka.
Zaczynam od zrobienia kruszonki. Make , cukier , platki migdalkow i miekkie maslo zagniatam az porobia sie grudki. Przykrywam i wstawiam do lodowki. Morele przecedzam przez sitko i odstawiam zeby pozbyly sie resztek soku.Nagrzewam piekarnik do 180°.Mieszam w jednej miseczce make na ciasto , cukier , cukier waniliowy i proszek do pieczenia a w drugiej maslanke z olejem i jajkiem. Lacze zawartosci obu miseczek szybko mieszajac. Ciasto nie powinno byc zbyt geste. Drobno kroje morele i po wmieszaniu ich w ciasto - napelniam nim wylozona papierowymi foremkami blaszke - pozostawiajac ok 1cm miejsca na kruszonke.Kazda napelniona foremke posypuje kruszonka - lekko wciskajac ja w ciasto. Pieke na srodkowej szynie ok. 25 min.