alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Morelowy sos z żurawiną i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Morelowy sos z żurawiną i jabłkiem

Morelowy sos z żurawiną i jabłkiem

Składniki:

Morelowy sos z żurawiną i jabłkiem

 

  • 3/4 szklanki suszonych moreli drobno posiekanych
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 3/4 szklanki posiekanego kandyzowanego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • pół szklanki rodzynek
  • 250 ml wody
  • 3 szklanki świeżych owoców żurawiny
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Morelowy sos z żurawiną i jabłkiem
Jabłko obrać i drobno pokroić. Wymieszać wodę z morelami, cukrem i rodzynkami. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Gotować jeszcze przez 5 minut. Wsypać jabłko, skórkę cytrynową i żurawinę. Gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić papryką i sokiem z cytryny. Pozostawić do ostygnięcia.