Sposób przygotowania:
Szpinakowe sakiewki z warzywami i indykiem
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz cukier, wymieszać. Wlać rozpuszczone masło, dodać szpinak oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić pieprzem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:
Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, gotować przez 3 min w osolonym wrzątku, odcedzić. Indyka pokroić w kostkę, oprószyć słodką i ostrą papryką mieloną. Obrane pieczarki, cebulę, paprykę oraz pomidory także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zrumienić indyka, dodać warzywa. Smażyć przez kolejne 5 min. Wlać rosół,dusić do odparowania płynu aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kłaść łyżkę farszu. Zwinąć brzegi do góry, zakręcając je aby utworzyła się sakiewka.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz cukier, wymieszać. Wlać rozpuszczone masło, dodać szpinak oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić pieprzem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:
Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, gotować przez 3 min w osolonym wrzątku, odcedzić. Indyka pokroić w kostkę, oprószyć słodką i ostrą papryką mieloną. Obrane pieczarki, cebulę, paprykę oraz pomidory także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zrumienić indyka, dodać warzywa. Smażyć przez kolejne 5 min. Wlać rosół,dusić do odparowania płynu aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kłaść łyżkę farszu. Zwinąć brzegi do góry, zakręcając je aby utworzyła się sakiewka.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
SylaUla
Martyna12
Dziękuję :)