jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jajka faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faszerowane jajka to pyszna świąteczna przekąska. Każdy ma pewno swoje ulubione nadzienie, co jednaj nie znaczy, że nie wolno nam spróbować innych smaków. Dziś polecam wielkanocne jajeczka z boczkiem. Pycha!

Jajka faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI

  • 5 jajek,
  • czubata łyżka sera ricotta,
  • 4 suszone pomidory,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 100 gram wędzonego boczku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami

ETAP 1

Jajka faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami
przygotowujemy jajka

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy i obieramy. Obrane przekrawamy na połowy.

ETAP 2

Jajka faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami
przysmażamy boczek

Z otrzymanych połówek wyjmujemy żółtka.Boczek kroimy w drobną kostkę i przysmażamy do zrumienienia. Gotowy studzimy.

ETAP 3

Jajka faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami
kroimy suszone pomidory

Suszone pomidory drobno kroimy.

ETAP 4

Jajka faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami
łączymy składniki nadzienia

Przygotowane żółtka, pomidory, boczek oraz ser i majonez przekładamy do miski. Składniki delikatnie mieszamy doprawiając do smaku.

Otrzymanym nadzieniem napełniamy białka. Całość posypujemy szczypiorkiem i podajemy.