Sposób przygotowania:
Mortadela w chrupiacej panierce
Mortadela w panierce funkcjonuje u mnie w domu jako danie obiadowe awaryjne :) Kiedy naprawdę brakuje czasu, albo kiedy obiad musi zrobić mój niezbyt lubiący gotować mąż - na stole pojawia się właśnie ta potrawa.
Mortadelę kroimy na plastry. Niektórzy wolą plastry grube, niektórzy cienkie, ja polecam grubość około jednego centymetra.
Jajka należy rozbełtać z mlekiem.Posolić.
Do bułki tartej dodać odrobinę pieprzu, papryki w proszku.Możemy też panierkę urozmaicać dodając ulubione przyprawy i zioła.
Plastry mortadeli maczamy najpierw w rozmąconym jajku, po czym starannie obtaczamy w bułce tartej z przyprawami.
Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Ja uwielbiam te "kotleciki" jadać z ziemniaczkami z wody oraz sałatką z buraczków.
Mortadelę kroimy na plastry. Niektórzy wolą plastry grube, niektórzy cienkie, ja polecam grubość około jednego centymetra.
Jajka należy rozbełtać z mlekiem.Posolić.
Do bułki tartej dodać odrobinę pieprzu, papryki w proszku.Możemy też panierkę urozmaicać dodając ulubione przyprawy i zioła.
Plastry mortadeli maczamy najpierw w rozmąconym jajku, po czym starannie obtaczamy w bułce tartej z przyprawami.
Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Ja uwielbiam te "kotleciki" jadać z ziemniaczkami z wody oraz sałatką z buraczków.