gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Mortadela w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowaną mortadelę w warzywach podaję jako dodatek do kolacji. Danie jest łatwe w przygotowaniu i smaczne.

Mortadela w warzywach

Składniki:

Mortadela w warzywach

 

  • 220 gram cebuli
  • 170 gram pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 zielonej papryki
  • 8 plastrów mortadeli
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Mortadela w warzywach

ETAP 1:

Mortadela w warzywach
Obraną i pokrojoną cebulę przesmażamy na patelni.

Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy na patelnię i smażymy (na oliwie).

ETAP 2:

Mortadela w warzywach
pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Następnie do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.

ETAP 3:

Mortadela w warzywach
Paprykę zieloną kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.

Również dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Całość razem smażymy (przyprawiając do smaku), aż warzywa będą miękkie.

ETAP 4:

Mortadela w warzywach
Plastry mortadeli dodajemy do warzyw i grzybów.

Do podsmażonych warzyw i grzybów dodajemy plastry mortadeli. Smażymy na wolnym ogniu mieszając.

ETAP 5:

Mortadela w warzywach
Do mortadeli i wazrzyw dodjamey ketchup i koncentrat.

Na koniec dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszając podgrzewamy przez chwilę.