Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Motylki korzenno-pomarańczowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka korzenne z dodatkiem otartej skórki z pomarańczy są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam.

Motylki korzenno-pomarańczowe

Składniki:

Motylki korzenno-pomarańczowe

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 0,5 szkl miodu
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2,5 łyżki przyprawy do pierników
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Motylki korzenno-pomarańczowe

ETAP 1:

Motylki korzenno-pomarańczowe
Masło z miodem podgrzewać do rozpuszczenia.

Masło z miodem włożyć do garnka, rozpuścić, lekko ostudzić.

ETAP 2:

Motylki korzenno-pomarańczowe
Przygotowane skłądniki włożyć do miski, wymieszać.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników, otartą skórkę z pomarańczy, wymieszać.

ETAP 3:

Motylki korzenno-pomarańczowe
Mąkę z przyprawami wymieszać z miodem i masłem.

Następnie połączyć z miodem i żółtkiem, dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 części.

ETAP 4:

Motylki korzenno-pomarańczowe
Drugą połowę ciasta wymieszać ze śmietaną i kakao.

Jedną część ciasta zagnieść a drugą połączyć z kakao i śmietaną.

ETAP 5:

Motylki korzenno-pomarańczowe
Ciasto rozwałkować na wzór prostokąta.

Oba ciasta oddzielnie rozwałkować na grubość 5-6 mm.

ETAP 6:

Motylki korzenno-pomarańczowe

Jasne ciasto posmarować wodą, na nim ułożyć ciasto ciemne i zwinąć w roladę.

ETAP 7:

Motylki korzenno-pomarańczowe

Pokroić na 1 cm krążki, ułożyć po 2 obok siebie i przez środek docisnąć palcami.

ETAP 8:

Motylki korzenno-pomarańczowe

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w temp 180 stopni.