Sposób przygotowania:
Motylki korzenno-pomarańczoweETAP 1:

Masło z miodem włożyć do garnka, rozpuścić, lekko ostudzić.
ETAP 2:

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników, otartą skórkę z pomarańczy, wymieszać.
ETAP 3:

Następnie połączyć z miodem i żółtkiem, dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 części.
ETAP 4:

Jedną część ciasta zagnieść a drugą połączyć z kakao i śmietaną.
ETAP 5:

Oba ciasta oddzielnie rozwałkować na grubość 5-6 mm.
ETAP 6:

Jasne ciasto posmarować wodą, na nim ułożyć ciasto ciemne i zwinąć w roladę.
ETAP 7:

Pokroić na 1 cm krążki, ułożyć po 2 obok siebie i przez środek docisnąć palcami.
ETAP 8:

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w temp 180 stopni.
CORAL