Sposób przygotowania:
Ciasteczka pomarańczowe
Ciasto: Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 milimetrów. Foremką wykrawamy taką samą ilość ciastek całych jak i z dziurką w środku. Układamy ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 14- 17 minut. Czas pieczenia może się różnić i będzie zależał od grubości i wielkości ciasteczek. masa: Całe jajka ubijamy z 4 łyżkami cukru. Odlewamy 1/4 szklanki soku i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę soku zagotowujemy i bardzo wolno cienkim strumieniem wlewamy do jajek. Garnek stawiamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszamy i wlewamy sok z rozpuszczoną mąką. Nie przerywamy mieszania, nawet wtedy gdy pojawią się grudki- później same nam się rozpadną- i zagotowujemy masę. Gęstą masę studzimy. Masło i 2 łyżki cukru ucieramy na puszysto i dodajemy małymi porcjami zimny kisiel. Masą smarujemy ciasteczka, składamy i odstawiamy do stężenia w zimne miejsce, najlepiej na noc:)
zbysiowa
reanja
Oj, pachnie piękne, szczególnie podczas pieczenia:)