szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Domowa wędlina z kurczaka ze słoika

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Domowa wędlina z kurczaka z galaretką przyprawiona czosnkiem, majerankiem i cytrynowym pieprzem świetnie smakuje ze świeżym pieczywem

Domowa wędlina z kurczaka ze słoika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa wędlina z kurczaka ze słoika

 

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina z kurczaka ze słoika
Z mięsa usuwamy kości i skórę, a mięso kroimy na kawałki. Dodajemy przyprawy i żelatynę. Najlepiej wcześniej wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oprócz liści, a nastepnie wymieszać z mięsem. Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do wysokości 3/4, staramy się ugnieść je, żeby dość ciasno włożyć. Na wierzch do każdego słoika wkładamy listek laurowy. Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy i zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 50 minut na małym ogniu. Zostawiamy słoiki z mięsem w garnku do ostygnięcia na całą noc najlepiej. Następnego dnia czynność powtarzamy. Wystudzone wstawiamy do lodówki.
Domowa wędlina z kurczaka ze słoika
Etap 1 Mięso oddzielamy od kości i kroimy
Domowa wędlina z kurczaka ze słoika
Etap 2 Do mięsa dodajemy przyprawy i mieszamy
Domowa wędlina z kurczaka ze słoika
Etap 3 Mięso przekładamy do słoików i układamy listki na wierzchu
Domowa wędlina z kurczaka ze słoika
Etap 4 Słoiki układamy w garnku na ściereczce i pasteryzujemy