Sposób przygotowania:
Domowa wędlina z kurczaka ze słoika
Z mięsa usuwamy kości i skórę, a mięso kroimy na kawałki. Dodajemy przyprawy i żelatynę. Najlepiej wcześniej wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oprócz liści, a nastepnie wymieszać z mięsem. Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do wysokości 3/4, staramy się ugnieść je, żeby dość ciasno włożyć. Na wierzch do każdego słoika wkładamy listek laurowy. Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy i zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 50 minut na małym ogniu. Zostawiamy słoiki z mięsem w garnku do ostygnięcia na całą noc najlepiej. Następnego dnia czynność powtarzamy. Wystudzone wstawiamy do lodówki.
marietta
panpodziemia
Czy po podwójnym gotowaniu i schowaniu do lodówki można już spożywać czy trzeba przechowywać dłuższy czas?
szpileczka
panpodziemia napisał(a):