migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Mozaika z szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zaczynam swoją przygodę z szynkowarem. Zakupiłam go już jakiś czas temu i czekał na pierwsze użycie. Poczytałam w internecie dużo rad i przepisów i przystąpiłam do działania. Na początek polecam wędlinke z szynki wieprzowej.

Mozaika z szynki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mozaika z szynki

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 20 g sól peklowa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Mozaika z szynki
Szynkę pokroić w drobną kostkę ok 1cm x 1cm. Następnie 300 g pokrojonego mięsa zmielić w maszynce na średnich oczkach. Do miski przełożyć mięso pokrojone i zmielone. Dodać sól, majeranek, paprykę i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać aby masa zrobiła się kleista.

Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy ( specjalny do szynkowaru ). Następnie do woreczka włożyć mięsną masę, każdą warstwę należy dokładnie ubić. Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar dociskająć sprężyną. Odstawic do lodówki na 48 godzin. Potem szynkowar przełożyć do garnka, pod szynkowar włożyć ściereczkę. Szynkowar zalać wodą, woda powinna sięgac 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze. Woda może byc zimna lub ciepła.

W mięso w szynkowarze wbić termometr, drugi umieścić we wodzie. Wodę podgrzać do temperatury 80 C. Od tego momentu należy mięso parzyć aż uzyska w środku temperature 70 C. Trzeba cały czas kontrolować temeraturę wody na poziome 80 C. Gdy mięso w środku szynkowaru uzyska temeraturę 70 C zakończyć parzenie.

Szynkowar przełożyć do zimnej wody a jak wystygnie odstawić do schłodzenia do lodówki na ok 8-10 godzin. Po tym czasie szynkowar wystawić z lodówki i wydobyć wyrób.

Szynkowar można polać ciepłą woda aby było łatwiej. Gotowa wędlinę można kroić na kanapki.
Mozaika z szynki
Szynkę pokroić w drobną kostkę ok 1cm x 1cm.
Mozaika z szynki
Następnie 300 g pokrojonego mięsa zmielić w maszynce na średnich oczkach.
Mozaika z szynki
Do miski przełożyć mięso pokrojone i zmielone. Dodać sól, majeranek, paprykę i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać aby masa zrobiła się kleista.
Mozaika z szynki
szynkowar przełożyć do garnka, pod szynkowar włożyć ściereczkę. Szynkowar zalać wodą, woda powinna sięgac 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze. Woda może byc zimna lub ciepła. W mięso w szynkowarze wbić termometr, drugi umieścić we wodzie. Wodę podgrzać do temperatury 80 C. Od tego momentu należy mięso parzyć aż uzyska w środku temperature 70 C.