Sposób przygotowania:
Mozaika z szynki
Szynkę pokroić w drobną kostkę ok 1cm x 1cm. Następnie 300 g pokrojonego mięsa zmielić w maszynce na średnich oczkach. Do miski przełożyć mięso pokrojone i zmielone. Dodać sól, majeranek, paprykę i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać aby masa zrobiła się kleista.
Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy ( specjalny do szynkowaru ). Następnie do woreczka włożyć mięsną masę, każdą warstwę należy dokładnie ubić. Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar dociskająć sprężyną. Odstawic do lodówki na 48 godzin. Potem szynkowar przełożyć do garnka, pod szynkowar włożyć ściereczkę. Szynkowar zalać wodą, woda powinna sięgac 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze. Woda może byc zimna lub ciepła.
W mięso w szynkowarze wbić termometr, drugi umieścić we wodzie. Wodę podgrzać do temperatury 80 C. Od tego momentu należy mięso parzyć aż uzyska w środku temperature 70 C. Trzeba cały czas kontrolować temeraturę wody na poziome 80 C. Gdy mięso w środku szynkowaru uzyska temeraturę 70 C zakończyć parzenie.
Szynkowar przełożyć do zimnej wody a jak wystygnie odstawić do schłodzenia do lodówki na ok 8-10 godzin. Po tym czasie szynkowar wystawić z lodówki i wydobyć wyrób.
Szynkowar można polać ciepłą woda aby było łatwiej. Gotowa wędlinę można kroić na kanapki.
Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy ( specjalny do szynkowaru ). Następnie do woreczka włożyć mięsną masę, każdą warstwę należy dokładnie ubić. Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar dociskająć sprężyną. Odstawic do lodówki na 48 godzin. Potem szynkowar przełożyć do garnka, pod szynkowar włożyć ściereczkę. Szynkowar zalać wodą, woda powinna sięgac 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze. Woda może byc zimna lub ciepła.
W mięso w szynkowarze wbić termometr, drugi umieścić we wodzie. Wodę podgrzać do temperatury 80 C. Od tego momentu należy mięso parzyć aż uzyska w środku temperature 70 C. Trzeba cały czas kontrolować temeraturę wody na poziome 80 C. Gdy mięso w środku szynkowaru uzyska temeraturę 70 C zakończyć parzenie.
Szynkowar przełożyć do zimnej wody a jak wystygnie odstawić do schłodzenia do lodówki na ok 8-10 godzin. Po tym czasie szynkowar wystawić z lodówki i wydobyć wyrób.
Szynkowar można polać ciepłą woda aby było łatwiej. Gotowa wędlinę można kroić na kanapki.