Sposób przygotowania:
Szynka drobiowo -wieprzowa z szynko-wara
Myjemy piersi z kurczaka , osuszamy ręcznikiem papierowym. Mielimy na średnich oczkach. Schab myjemy , osuszamy kroimy w mniejsze kawałki i mielimy. Do miseczki wkładamy zmielony schab i pierś z kurczaka , dodajemy sól do smaku i pieprz biały do smaku.Łyżeczką odmierzamy suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią oraz suszony szczypiorek. Mieszamy razem składniki , na koniec dodajemy żelatynę , wymieszać. W szynkowarze umieszczamy woreczek i wkładamy połowę wymieszanego mięsa , kładziemy dwie parówki koło siebie i przykrywamy druga połowa mięsa, Zamykamy szynkowar i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rankiem parzymy szyneczkę , wkładamy do garnka szynkowar , zalewamy woda tak 1 cm od góry szynkowa i parzymy w 70 stopniach 90 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Jak ostygnie to wstawiamy do lodówki i następnego dnia kroimy na kanapeczki .