ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczny barszczyk smakuje wyjątkowo z takimi kapuśniaczkami. Są łatwe do zrobienia. Ciasto nie musi wyrastać. Polecam.

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

ETAP 1:

W rondlu rozgrzać olej rzepakowy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Grzyby ugotować ok 10-15 min. Po przestudzeniu pokroić na mniejsze kawałki. Do rondla dodać kwaszona kapustę, poszatkowana włoską listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziołowy. Zalać gorącą woda i gotować do miękkości. W między czasie dodać pokrojone grzyby i wodę w której się gotowały. Sól dodać do smaku. Kapustę przełożyć na sito , żeby obciekła. Taką kapustę wymieszać z jajkiem.

W ciepłym mleku z cukrem rozpuścić drożdże. W miseczce wymieszać mąkę z pokrojoną w płatki margaryną . Dodać pozostałe składnika i zagnieść ciasto. Już na stolnicy dobrze ciasto wyrobić. Zrobić wałek i pokroić na 12 części.

Każdy kawałek wałkować na kształt prostokąta. Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz i formować kapuśniaczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem i ponacinać nożem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 min.

Podawać ciepłe, albo wystudzone. Smacznego.

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe
Krojenie ugotowanych grzybów lesnych - podgrzybków
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe
Mieszanie składników na ciasto krucho-drożdżowe