Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki krucho-drożdżoweETAP 1:
W rondlu rozgrzać olej rzepakowy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Grzyby ugotować ok 10-15 min. Po przestudzeniu pokroić na mniejsze kawałki. Do rondla dodać kwaszona kapustę, poszatkowana włoską listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziołowy. Zalać gorącą woda i gotować do miękkości. W między czasie dodać pokrojone grzyby i wodę w której się gotowały. Sól dodać do smaku. Kapustę przełożyć na sito , żeby obciekła. Taką kapustę wymieszać z jajkiem.
W ciepłym mleku z cukrem rozpuścić drożdże. W miseczce wymieszać mąkę z pokrojoną w płatki margaryną . Dodać pozostałe składnika i zagnieść ciasto. Już na stolnicy dobrze ciasto wyrobić. Zrobić wałek i pokroić na 12 części.
Każdy kawałek wałkować na kształt prostokąta. Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz i formować kapuśniaczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem i ponacinać nożem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 min.
Podawać ciepłe, albo wystudzone. Smacznego.