WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Muffinki bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki jogurtowe w kształcie motylków z kawałkami banana w środku. Posypane cukrem pudrem stanowią idealny deser dla dzieci lub dodatek do kawy i herbaty dla dorosłych.

Muffinki bananowe

Składniki:

Muffinki bananowe

 

  • 2 niepełne szkl. mąki
  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 1 cukier waniliowy 32g
  • 0,5 szkl. cukru zwykłego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. jogurtu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 spore banany
  • kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowe

ETAP 1:

W jednej misce wymieszać składniki sypkie czyli mąkę, cukier zwykły i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować składniki mokre czyli jajka, jogurt, olej i zapach cytrynowy.

Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać łyżką lub zmiksować krótko mikserem.

Banany pokroić w kostkę i wrzucić do ciasta. Wymieszać. Silikonowe foremki do babeczek w kształcie motylków ustawić na blaszce piekarnikowej.

Wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości foremki. Blachę wsunąć do piekarnika. Piec ok. 20 min, w temp. 200 stopni. Można kontrolować patyczkiem.

Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.