Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Muffinki bananowo-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste muffinki z owocami: bananami i truskawkami. W sam raz na podwieczorek dla dzieci i nie tylko:)

Muffinki bananowo-truskawkowe

Składniki:

Muffinki bananowo-truskawkowe

 

  • 10 dkg truskawek
  • 2 małe banany
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 2/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowo-truskawkowe
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Masło roztopić, przestudzić, dodać do sypkich składników. Dodać też do nich maślankę i jajko. Wszystko wymieszać łyżką. Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Obrane banany rozgnieść widelcem. Owoce dodać do ciasta razem ze skórką cytrynową. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto rozłożyć do natłuszczonych i posypanych mąką foremek do muffinek lub do papierowych papilotek. Muffinki piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Przepis na 12 muffinek.