Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Muffinki bananowo-makowe z borówka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Muffinki, czyli szybkie, slodkie i smaczne babeczki.

Muffinki bananowo-makowe z borówka

Składniki:

Muffinki bananowo-makowe z borówka

 

  • 2,5 szklanki maki pszennej (szkl. o obj. 250ml),
  • 170g miekkiej margaryny lub masla,
  • 3 sredniej wielkosci, bardzo dojrzale banany,
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 3 sredniej wielkosci jaja,
  • 2/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru do bialek,
  • szczypta soli,
  • lyzeczka cukru waniliowego,
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 3 lyzki suchego maku,
  • Lukier: 2-3 lyzki soku z cytryny, szklanka cukru pudru,
  • 30 borówek,
  • forma do muffinek,
  • papilotki.

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowo-makowe z borówka
Oddzielic zóltka od bialek. Bialka ubic na sztywno z 1/3 szklanki cukru i szczypta soli. Banany obrac i rozgniesc widelcem. Przesiac make z proszkiem, cukrem waniliowym i makiem. Maragryne (lub maslo) rozpuscic, utrzec z 2/3 szklanka cukru, dodac zóltka, jogurt i banany, wszystko zmiksowac.
Polaczyc ze soba wszystkie mokre skladniki z suchymi, nie mieszac zbyt dlugo. Rozgrzac dobrze piekarnik. Przygotowac forme do muffinek, wlozyc w nia papilotki, i napelnic je ciastem do 3/4 wysokosci. Piec przez ok 22-25 minut w 180-190 stopniach. Po upieczeniu, muffinki studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier, mieszajac ze soba cukier puder i sok z cytryny. Lukrujemy muffinki i po srodku kazdej babeczki, ukladamy po jednej borówce