SUPERPRZEPIS

Muffiny z borówką amerykańską

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Muffiny z borówką amerykańską

Zatęskniłam za borówkami! Zarówno tymi na surowo, w cieście, czy właśnie w takich muffinach. Uwielbiam te owoce. Mają dużo wartości odżywczych i są bardzo smaczne. W towarzystwie z puszystych, lekkim ciastem muffinkowym smakują obłędnie! Polecam ;)

Składniki:

Muffiny z borówką amerykańską

Ciasto

  • 70 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Muffiny z borówką amerykańską

ETAP 1:

Borówki umyć, osuszyć. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, aby pokryła ona owoce. Jajko roztrzepać z mlekiem, masłem, cukrem i solą. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Wsypać do mokrych składników i krótko wymieszać tak, aby składniki się połączyły.

ETAP 2:

Muffiny z borówką amerykańską
Wmieszanie borówek amerykańskich do ciasta.

Na koniec dodać borówki obtoczone w mące i delikatnie wmieszać do ciasta. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (do 3/4 ich wysokości).

Pieczenie i studzenie

Muffiny z borówką amerykańską
Studzenie upieczonych muffinek z borówkami.

Piec w 180 st.C przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!