Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To dokonała propozycja na zdrową i pełnowartościową przekąskę oraz zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego. Ich wilgotne wnętrze wypełnione pestkami słonecznika i kawałkami czekolady przemówi do każdego.

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami

Składniki:

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami

Około 20 sztuk:

  • 200 g upieczonych buraków (3 średnie; przepis tu - https://gotujmy.pl/buraki-pieczone,przepisy-buraczki-zasmazane-przepis,257731.html)
  • 1 szklanka mąki kokosowej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej (można użyć innej)
  • 3 szklanki mleka (można połączyć z wodą)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady (u mnie deserowa)
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami

Buraki:

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami
Buraki mogą być również uprzednio ugotowane.

Buraki należy zblendować na jednolitą masę.

Czekolada:

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami
Można użyć dowolnej czekolady, u mnie deserowa.

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.

Masa:

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami
Dosładzanie muffinków można pominąć, ponieważ same buraki i mąka kokosowa nadają im wystarczającej słodyczy. A trzeba pamiętać, że w ciastkach jest także czekolada.

Puree buraczane wymieszać z kakao, ksylitolem, proszkiem do pieczenia, sodą, żółtkiem oraz olejem.
Następnie do masy wsypać obie mąki i mieszając powoli wlać mleko.
Połączoną całość odstawić na 2-3 minuty, aby mąka kokosowa mogła wchłonąć płyn.
Ubite na sztywną pianę białko dodać do ciasta.
Na końcu wmieszać kawałki czekolady oraz pestki słonecznika.

Przed pieczeniem:

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami
Muffinki można piec w papierowych papilotkach. Papier łatwo odchodzi od upieczonych ciastek.

Foremki do pieczenia muffinek należy napełnić ciastem.

Pieczenie:

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami
Muffinki piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.