Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Muffinki cytrynowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cytrynowe muffiny, idealnie pasują i na śniadanie i na deser i do kawy

Muffinki cytrynowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki cytrynowe

 

  • 50g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Cytryna
  • Szklanka mleka
  • Jajko
  • 1/3 szklanki mielonych mogdałów

Sposób przygotowania:

Muffinki cytrynowe
W misce zmieszać suche składniki, tj: mąkę, cukier, migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodać też skórkę
startą z cytryny, roztrzepane jajko, mleko, sok wyciśnięty z cytryny, i bardzo
miękkie masło (można chwilkę podgrzać w mikrofalówce).
Wszystko razem wymieszać łyżką- tak, żeby składniki sie
połączyły, ale muszą pozostac grudki, żeby babeczki ładnie wyrosły.
Każde
wgłębienie w formie muffinkowej wyłożyć papierową papilotką.Wypełnić każdą papilotkię do 2/3 wysokości
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach ok 30 minut.
Przepis na 12 muffinek
Muffinki cytrynowe
ważne jed dobranie odpowiedniej temperatury pieczenia. W zbyt niskiej temp. babeczki nie urosną, tylko rozleją się na boki.
Muffinki cytrynowe
Te maffinki są dość suche, nadają się do kawy, ale można je podawać też posmarowane ulubionym dżemem