mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffinki czekoladowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Czekoladowe babeczki z budyniem długo zachowują świeżość, są przepyszne, błyskawiczne do wykonania, naprawdę polecam :)

Muffinki czekoladowe z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki czekoladowe z budyniem

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao naturalnego

 

  • Nadzienie:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1,5 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe z budyniem
Nadzienie: W 1/2 szklanki zimnego mleka rozpuszczamy budyń razem z cukrem. Resztę mleka doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy mieszając na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ciasto: W jednej misce łączymy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, cukier waniliowy), a w drugiej mokre produkty (olej, jajko i mleko). Mieszamy zawartość obydwu misek za pomocą łyżki. W formie na muffinki rozkładamy papierowe papilotki, kłedziemy do nich połowę masy, wykładamy po 2 łyżeczki zimnego budyniu do każdej papilotki i przykrywamy pozostałą masą. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180*C pieca i pieczemy ok. 20 - 25 minut.Po ostudzeniu ozdabiamy muffiny polewą czekoladową.
Muffinki czekoladowe z budyniem
W rondlu przygotowuję gęsty budyń, pozostawiam do ostudzenia
Muffinki czekoladowe z budyniem
Łączę zawartość obydwu misek i mieszam krótko
Muffinki czekoladowe z budyniem
Na masę wyłożoną do papilotek nakładam po łyżeczce zimny budyń
Muffinki czekoladowe z budyniem
Budyń przykrywam pozostałą masą i wstawiam do piekarnika