Sposób przygotowania:
Muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady
Mokre składniki czyli jajko, mleko i oliwę (ewentualnie olej) roztrzepujemy w jednej misce. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy przesiewamy kakao.
Całość dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych (nigdy odwrotnie). Mieszamy. Czekoladę mleczną i białą siekamy na niewielkie kawałki. Połowę z każdej tj po 50 gram białej i mlecznej czekolady dodajemy do ciasta i mieszamy.
Resztę zostawiamy. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek lub do papierowych papilotek (trzeba pamiętać żeby najlepiej były to papilotki wzmocnione, przeznaczone do wypieku muffinek, w przeciwnym razie muffiny nie będą rosły do góry a raczej w szerz). na wierzch ciasta układamy kawałki dwóch rodzajów czekolad. Pieczemy ok 20 minut w 170 stopniach bez termoobiegu.
Przy mojej wielkości foremek wychodzi z tej ilości ciasta 12 muffin
Całość dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych (nigdy odwrotnie). Mieszamy. Czekoladę mleczną i białą siekamy na niewielkie kawałki. Połowę z każdej tj po 50 gram białej i mlecznej czekolady dodajemy do ciasta i mieszamy.
Resztę zostawiamy. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek lub do papierowych papilotek (trzeba pamiętać żeby najlepiej były to papilotki wzmocnione, przeznaczone do wypieku muffinek, w przeciwnym razie muffiny nie będą rosły do góry a raczej w szerz). na wierzch ciasta układamy kawałki dwóch rodzajów czekolad. Pieczemy ok 20 minut w 170 stopniach bez termoobiegu.
Przy mojej wielkości foremek wychodzi z tej ilości ciasta 12 muffin