Sposób przygotowania:
Muffinki czekoladowe z konfiturą
Mąkę należy przesiać i dodać kakao. Następnie dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia. wszystkie składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie. Osobno roztrzepujemy jajko i łączymy je razem z mlekiem i olejem. Oczywiście również musimy wszystko ze sobą wymieszać. Jajko wraz z mlekiem i olejem wlewamy do mąki. Na końcu dodajemy czekoladę pokrojona w drobniutkie kawałki i wszystko razem miksujemy. Uzyskamy płynna, gładką masę. Przygotowaną masę nakładamy do foremek. Ja używam papierowych, silikonowe nie sprawdzają mi się - zawsze ciasto mi się do nich przykleja. Do foremek włożyć po jednej łyżce ciasta a następnie położyć na wierzch małą łyżeczkę konfitury. Gdy już zapełnimy wszystkie foremki, konfiturę należy przykry pozostałą masą. Mozna dodatkowo posypać muffinki orzechami lub wiórkami kokosowymi. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni