domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Muffinki jaglano czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne muffinki czekoladowe, które w swoim składnie mają mąkę jaglaną zrobioną z kaszy jaglanej, co powoduje, że są zdrowsze od tradycyjnych czekoladowych muffinek.

Muffinki jaglano czekoladowe

Składniki:

Muffinki jaglano czekoladowe

 

 

  • 100 gorzkiej czekolady;

 

  • 1/3 szklanki cukru;

 

  • 16 g cukru wanilinowego;

 

  • 90 g oleju;

 

 

  • 2 jajka
  • 100 g konfitury wiśniowej

 

  • Krem:

 

  • 30 dag chudego twarogu;

 

  • 3 łyżki nutelli;

 

  • Dodatkowo:

 

  • 3 posiekane cukierki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Muffinki jaglano czekoladowe
Do miski wsypać mąkę jaglaną, cukier i cukier wanilinowy, wymieszać. W małym rondelku na małym ogniu rozpuścić czekoladę z olejem, nie gotować, lekko ostudzić. Wbić jajka i dodać kakao, wymieszać. Do miski z suchymi składnikami dodać składniki mokre, dokładnie wymieszać, aż uzyskamy gładką konsystencję. Przygotować 12 papilotek, wypełnić je masą do pełna, gdyż nie rośnie, piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 40 minut. Do miski przełożyć twaróg i nutellę, ubić na gładką puszystą masę. Na wystudzone muffinki układać krem i posypać posiekanymi cukierkami.