goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Muffinki jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zamiast jogurtu można dodać maślankę lub kefir. Dodatki również są dozwolone :): owoce, kawałki czekolady

Muffinki jogurtowe

Składniki:

Muffinki jogurtowe

 

  • jogurt naturalny 1 szklanka
  • masło 10 dag
  • jaja 3 sztuki
  • esencja śmietankowa 1 łyżeczka
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • sól szczypta

 

Sposób przygotowania:

Muffinki jogurtowe
Masło roztapiamy, dodajemy do niego jajka, jogurt naturalny oraz śmietankowy aromat. Do mokrych składników dodajemy wymieszane wcześniej ze sobą wszystkie składniki suche. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masą napełniamy foremki do muffinek do 2/3, wierzch Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Wierzch można posypać cukrem pudrem (wg upodobań).