SUPERPRZEPIS

Migdałowe muffinki z czekoladą

  • 7
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Migdałowe muffinki z czekoladą Więcej zdjęć (11)

Małe, lekkie, puszyste, pełne migdałów i pysznej czekolady muffinki. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na imprezę, bo można je zrobić wcześniej, a udekorować przed podaniem.

Składniki:

Migdałowe muffinki z czekoladą

 

 

  • Do dekoracji
  • ubita na sztywno śmietana kremówka
  • kolorowe mini lentilki

Sposób przygotowania:

Migdałowe muffinki z czekoladą
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy do nich mielone migdały. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.

Masło lub margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Do utartego tłuszczu z cukrem dodajemy partiami sypkie składniki oraz po jednym jajku. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Pieczemy w temp. 180 st przez 20-25 minut. Upieczone i ostudzone dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką.

Przed podaniem na śmietanę można dać kolorowe lentilki. Nie należy dawać ich wcześniej, bo kolorowa otoczka z cukierków zacznie się rozpuszczać.
Migdałowe muffinki z czekoladą
Do miski przesiewamy sypkie składniki i dodajemy do nich zmielone migdały
Migdałowe muffinki z czekoladą
W kąpieli wodnej topimy mleczną czekoladę
Migdałowe muffinki z czekoladą
W osobnej misce ucieramy ze sobą miękki tłuszcz oraz cukier
Migdałowe muffinki z czekoladą
Do utartego tłuszczu z cukrem dodajemy partiami sypkie składniki
Migdałowe muffinki z czekoladą
Na przemian z sypkimi składnikami dodajemy po jednym jajku
Migdałowe muffinki z czekoladą
Całość dokładnie miksujemy
Migdałowe muffinki z czekoladą
Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę
Migdałowe muffinki z czekoladą
Dokładnie wszystko mieszamy
Migdałowe muffinki z czekoladą
Muffinki pieczemy w 180 st przez około 20-25 minut
Migdałowe muffinki z czekoladą
Idealne do kawy i herbaty