Sposób przygotowania:
Muffinki makowe z jeżynamiETAP 1:
Jeżyny opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Do jednej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mak, wymieszać.
ETAP 2:
W drugiej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem kokosowym.
ETAP 3:
Składniki płynne dodać do suchych i z grubsza wszystko wymieszać łyżką. Ciasto nie musi być gładkie.
ETAP 4:
Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, wcisnąć w nie osuszone jeżyny .
ETAP 5:
Owoce przykryć pozostałym ciastem.
ETAP 6:
Piec 20-25 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Po kilku minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.