dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Muffinki makowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki, połączenie czekolady z makiem....rewelacja:)

Muffinki makowe

Składniki:

Muffinki makowe

 

  • 30 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 25g czekolady gorzkiej
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 10 dag suchego maku

Sposób przygotowania:

Muffinki makowe
Do miski przesiać mąkę, mak, proszek do pieczenia, kakao, oraz sól. Masło roztopić, rozpuścić w nim cukier, ostudzić. W osobnej miseczce wymieszać jajka z mlekiem. Do suchych składników dodać mleko z jajkami oraz masło z cukrem. Całość delikatnie wymieszać. Foremki muffinkowe wysmarować do 3/4 objętości-masłem lub innym tłuszczem i delikatnie napełnić ciastem, także do 3/4 objętości. Rozgrzać piekarnik do 200C. Wstawić foremki i piec około 20 minut. W razie gdyby za bardzo się spiekały od góry, przyłożyć pergaminem. Ostudzone muffinki można udekorować polewą czekoladową.