slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Muffiny pełnoziarniste

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne muffiny pełnoziarniste bez dodatku cukru. Aby dodać nieco słodyczy polewamy gotowe muffinki polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Polecam

Muffiny pełnoziarniste

Składniki:

Muffiny pełnoziarniste

 

  • 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • oraz: polewa i wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Muffiny pełnoziarniste
Roztapiamy masło. Jajka mieszamy razem z jogurtem oraz miodem i ostudzonym masłem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy masę na muffinki.

Blaszkę do babeczek wykładamy silikonowymi papilotkami i wkładamy po 1 łyżce masy na sztukę. Wstawiamy muffinki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone muffinki studzimy oraz polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.