kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zdrowe muffiny z miodem i śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne muffinki w zdrowej wersji. Muffinki zrobione na mące pełnoziarnistej z miodem i rodzynkami. Polecam.

Zdrowe muffiny z miodem i śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zdrowe muffiny z miodem i śliwką

 

Sposób przygotowania:

Zdrowe muffiny z miodem i śliwką
Masło i miód rozpuszczamy. Do miski wkładamy jogurt, jajko, sól, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy.
Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia ( ciasto musi być bardzo gęste ).
Śliwki myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Każdą połówkę kroimy wzdłuż na pół.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wkładamy do środka po 4 cząstki śliwek. Powinny wystawać ponad ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.
Zdrowe muffiny z miodem i śliwką
Do miski wsypujemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Zdrowe muffiny z miodem i śliwką
Umyte i osuszone śliwki kroimy na ćwiartki.
Zdrowe muffiny z miodem i śliwką
Ciasto na muffinki wkładamy do silikonowych foremek.
Zdrowe muffiny z miodem i śliwką
Pokrojone śliwki wkładamy do ciasta na muffinki.