Sposób przygotowania:
Szarpany indyk w stylu Jakubiaka
Indyka myjemy osuszamy. Z Mięsa usuwamy kości i kroimy je na dość duże kawałki – przekładamy do miski.
Do mięsa dodajemy wędzoną paprykę, tymianek, kolendrę, sól, pieprz, olej, ocet i wanilię wszystko starannie mieszamy i wcieramy w mięso. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, starannie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2, 5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika – powinno bez problemu dać się rozdzielić na włókna za pomocą 2 widelcy. Mięso szarpiemy mieszamy z powstałym w czasie pieczenia sosem. Dodajemy natkę kolendry, posiekane chilli i mieszamy.
Na patelni lub na blaszce do pieczenia układamy pieczywo obsypane startym serem manchego i grillujemy je do momentu rozpuszczenia się sera. Na tak przygotowany chleb nakładamy mięso, posypujemy je startym serem, dekorujemy kolendra i chilli i serwujemy – pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.
Do mięsa dodajemy wędzoną paprykę, tymianek, kolendrę, sól, pieprz, olej, ocet i wanilię wszystko starannie mieszamy i wcieramy w mięso. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, starannie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2, 5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika – powinno bez problemu dać się rozdzielić na włókna za pomocą 2 widelcy. Mięso szarpiemy mieszamy z powstałym w czasie pieczenia sosem. Dodajemy natkę kolendry, posiekane chilli i mieszamy.
Na patelni lub na blaszce do pieczenia układamy pieczywo obsypane startym serem manchego i grillujemy je do momentu rozpuszczenia się sera. Na tak przygotowany chleb nakładamy mięso, posypujemy je startym serem, dekorujemy kolendra i chilli i serwujemy – pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.