Sposób przygotowania:
Sernik z piernikamiSpód
Herbatniki drobno pokruszyć, dodać kakao, cukier waniliowy i roztopione masło. Wymieszać. Białko ubić mikserem na sztywną pianę i dodać do herbatników. Wymieszać łyżką.
Powstałą masę wyłożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Waniliowa masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przelać do miski i utrzeć z cukrem za pomocą miksera.
Do żółtek dodawać kolejno: zmielony biały ser, serki homogenizowane, proszek budyniowy, sok z cytryny, aromat waniliowy i wymieszać mikserem.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy, wyrównać i na wierzchu poukładać pierniki. Włożyć na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni.
Czekoladowa masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przenieść do miski i utrzeć z cukrem. Do żółtek dodawać kolejno: zmielony ser, serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i wymieszać.
Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę czekoladową wyłożyć na masę waniliową i na wierzchu poukładać pozostałą część pierników. Piec w temp. 170 stopni przez 60-70 min.Wystudzić w wyłączonym piekarniku.
Dekoracja
Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać wierzch ciasta. Posypać kamyczkami czekoladowymi. Przechowywać w chłodnym miejscu..