Sposób przygotowania:
Łopatka świąteczna na winie i warzywachWykonanie
Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go majerankiem, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem sprasowanym z obu stron.
Na wierzch kładziemy ziele i listki laurowe. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia odwijamy. Do naczynia ceramicznego wkładamy pokrojony brokuł, na niego kładziemy nasze mięsko, podlewamy je czerwonym wytrawnym winem.
Nastawiamy piec na 200 stopni pieczemy koło 1.1/2 godziny sprawdzając mięsko i obracając je w trakcie pieczenia ( Nacinam nożem i tak sprawdzam czy się upiekło).
Podczas pieczenia mięsko obsmaża się i puszcza soki które wymieszane z winem tworzą pyszny sosik.
Po upieczeniu wykładamy mięsko i kroimy je w plastry, nakładamy na talerz porcje brokułów i mięska, polewamy sosem winem i podajemy.
Ładne dla oka i smaczne dla podniebienia.