lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Łopatka świąteczna na winie i warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Święta za pasem to już tylko praktycznie miesiąc został, więc próbuje nowy specjał zrobić na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. Mięsko, warzywa i wino, dobre nawet bardzo dobre, mogę powiedzieć. Mięsko śmiało można zjeść z chlebkiem.

Łopatka świąteczna na winie i warzywach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łopatka świąteczna na winie i warzywach

Składniki

  • łopatka wieprzowa 1.1/2 kg

 

  • majeranek 2 garście

 

  • sól i pieprz do natarcia mięsa

 

  • czosnek 6 ząbków ( tarty lub sprasowany) do natarcia mięsa

 

  • papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa

 

 

 

  • brokuł jeden sztuka

 

  • wino czerwone wytrawne 1.1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Łopatka świąteczna na winie i warzywach

Wykonanie

Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go majerankiem, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem sprasowanym z obu stron.

Na wierzch kładziemy ziele i listki laurowe. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia odwijamy. Do naczynia ceramicznego wkładamy pokrojony brokuł, na niego kładziemy nasze mięsko, podlewamy je czerwonym wytrawnym winem.

Nastawiamy piec na 200 stopni pieczemy koło 1.1/2 godziny sprawdzając mięsko i obracając je w trakcie pieczenia ( Nacinam nożem i tak sprawdzam czy się upiekło).

Podczas pieczenia mięsko obsmaża się i puszcza soki które wymieszane z winem tworzą pyszny sosik.

Po upieczeniu wykładamy mięsko i kroimy je w plastry, nakładamy na talerz porcje brokułów i mięska, polewamy sosem winem i podajemy.

Ładne dla oka i smaczne dla podniebienia.

Łopatka Świąteczna na winie i warzywach
Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go
Łopatka Świąteczna na winie i warzywach
Na wierzch kładziemy ziele i listki laurowe.
Łopatka Świąteczna na winie i warzywach
Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy.
Łopatka Świąteczna na winie i warzywach
Do naczynia ceramicznego wkładamy pokrojony brokuł, na niego kładziemy nasze mięsko.
Łopatka Świąteczna na winie i warzywach
Podlewamy je czerwonym wytrawnym winem. Nastawiamy piec na 200 stopni pieczemy koło 1.1/2 godziny