monuch

monuch

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Szynka długojrzewająca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Długo dojrzewające wędliny w sklepie kosztują fortunę. Dlatego podjęłam próbę przygotowania ich domowym sposobem.

Szynka długojrzewająca

Składniki:

Szynka długojrzewająca

 

  • 1,5 kg mięsa – mięso musi być umyte, osuszone, pozbawione żyłek i błonek

 

  • 2 szklanki soli do przetworów

 

  • 2 szklanki cukru

 

 

  • przyprawy i zioła : papryka, tymianek, pieprz, sól, majeranek.

Sposób przygotowania:

Szynka długojrzewająca

Przygotowanie do suszenia

Mięso dokładnie osuszamy, wkładamy do naczynia i dokładnie zasypujemy je cukrem. Nie może pozostać ani kawałek mięsa nie zasypanego cukrem. Naczynie dokładnie okręcamy streczem, przykrywamy i chowamy do lodówki na 36 godzin. Po dobie zaglądamy do mięsa, odlewamy wodę która się tam zbierze, dosypujemy cukru i ponownie szczelnie zawijamy i umieszczamy w lodówce.


Po 36 godzinach mięso wyjmujemy, obmywamy wodą i dokładnie osuszamy. Ponownie umieszczamy w naczyniu i postępujemy dokładnie tak samo jak za pierwszym razem, z tym, że zasypujemy je solą.

Przyprawianie i suszenie

Po kolejnych 36 godzinach mięso myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy przyprawami i czosnkiem. Umieszczamy mięso w czystej pończoszce i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. U mnie wisiało koło kaloryfera.


Mięso możemy próbować już po 5-7 dniach. U mnie wisiało finalnie ponad 2 tygodnie.