Sposób przygotowania:
Szynka długojrzewającaPrzygotowanie do suszenia
Mięso dokładnie osuszamy, wkładamy do naczynia i dokładnie zasypujemy je cukrem. Nie może pozostać ani kawałek mięsa nie zasypanego cukrem. Naczynie dokładnie okręcamy streczem, przykrywamy i chowamy do lodówki na 36 godzin. Po dobie zaglądamy do mięsa, odlewamy wodę która się tam zbierze, dosypujemy cukru i ponownie szczelnie zawijamy i umieszczamy w lodówce.
Po 36 godzinach mięso wyjmujemy, obmywamy wodą i dokładnie osuszamy. Ponownie umieszczamy w naczyniu i postępujemy dokładnie tak samo jak za pierwszym razem, z tym, że zasypujemy je solą.
Przyprawianie i suszenie
Po kolejnych 36 godzinach mięso myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy przyprawami i czosnkiem. Umieszczamy mięso w czystej pończoszce i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. U mnie wisiało koło kaloryfera.
Mięso możemy próbować już po 5-7 dniach. U mnie wisiało finalnie ponad 2 tygodnie.