dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 286]

Drożdżowe muffinki prawie bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Czy ciasto drożdżowe bez cukru może być słodkie? Okazało się że tak :) Dzięki dodatkowi daktyli i dojrzałego banana nie trzeba było (prawie) dosładzać cukrem :) Drożdżowe muffinki z owocami wyszły pulchne i... pyszne :)

Drożdżowe muffinki prawie bez cukru

Składniki:

Drożdżowe muffinki prawie bez cukru

ciasto

  • 150 g wiórek kokosowych
  • 250 g mascarpone
  • 1 bardzo dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
  • 2 małe jajka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki wody
  • 10 suszonych daktyli
  • 100 g mąki pszennej
  • ok. 6 dużych truskawek lub 12 małych

Sposób przygotowania:

Drożdżowe muffinki prawie bez cukru
Wiórki kokosowe zmiksować blenderem, wsypać do miski. Daktyle zalać wrzącą wodą, po ok. 3-5 minutach odcedzić. dodać banan i mascarpone, zmiksować blenderem, dodać do wiórek kokosowych.

Drożdże pokruszyć do szklanki, wlać ciepłą wodę, rozetrzeć do ich rozpuszczenia, wlać do ciasta. Wbić jajka, wsypać mąkę, łyżką wymieszać ciasto. Odstawić na ok. 15 minut.

Do metalowej formy na muffinki wyłożyć 12 papierowych papilotek, wyłożyć ciasto, odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.

Truskawki przekroić na połówki, ułożyć na wierzchu. Wstawić do zimnego piekarnika i zaraz nastawić na 190C. Piec ok. 30 minut.  

Tagi:

muffiny